Nalewka z derenia

4.5 (194 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób

Owoce derenia zawierają witaminę C, więc nalewka będzie odpowiednia w okresie przeziębieniowym. Działa również przeciwgorączkowo.

  • 50 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 kg owoców derenia jadalnego
    1 litr czystej wódki
    2 szklanki miodu
    ½ szklanki wody mineralnej
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki

Nalewka z derenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte i wysuszone owoce derenia ponakłuwać szpilką. Wsypać do słoja, zalać wódką i odstawić na miesiąc. Zlać płyn znad owoców. Miód zalać ciepłą wodą, rozpuścić na małym ogniu, ostudzić. Wymieszać z nalewką, przelać do wyparzonych butelek i odstawić na pół roku w ciemnym i chłodnym miejscu. Aby uzyskać lepszy smak i aromat należy nalewkę przetrzymać chociaż rok.

Porady

Do nalewki można dolać około 100-200 ml spirytusu, ale najlepiej dopiero z rozpuszczonym miodem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nalewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować