Konfitura z derenia

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

Dereń to dla mnie nowość, z początku kwaskowata i drętwa, ale po przełamaniu się i wybraniu tych dojrzałych owoców stwierdziłam, że to całkiem fajny owoc, a skoro jest kwaskowy to znaczy, że ma dużo witaminy C i faktycznie podobny swymi właściwościami jest to żurawiny.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 400 g derenia
    100 g cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Konfitura z derenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Po umyciu i wypestkowaniu z 400 g derenia pozostało mi 200 g, gdyż połowa owocu to pestka. Następnie zasypałam 100 g cukru i pozostawiłam na noc w lodówce. Następnego dnia na bardzo małym ogniu smażyłam na patelni teflonowej około 20 minut. Gotowa konfitura jest doskonałym dodatkiem do mięs i serów, dokładnie tak jak żurawina, jest słodkawo - kwaskowa, bardzo dobra.


    Dodam tylko, że kupno owoców derenia chyba nie jest takie proste, ja mam to szczęście, że znam pewien bajkowy ogród, w którym rośnie to dereniowe drzewko.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować