Domowa konfitura z derenia jadalnego

4.33 (3 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna konfitura z derenia jadalnego. Ma piękny kolor, a w smaku jest lekko cierpka. Kto takiej nie robił to polecam. Tylko dwa składniki i mamy 4 słoiczki. Idealna do świeżej bułeczki czy naleśników. Jak dla mnie doskonała.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg owoców derenia jadalnego ( waga po usunięciu pestek )
    około 30 dag cukru
Wystaw ocenę:

4.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Przetwory z owoców

Domowa konfitura z derenia jadalnego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce derenia myjemy i dokładnie osuszamy, usuwamy pestki i odważamy 1 kg owoców. Owoce przekładamy do garnka, wsypujemy cukier i smażymy na małym ogniu. Owoce puszczą sok i będą się w nim smażyły. U mnie trwało to około godzinę.
  • 2. Gdy konfitura będzie gęsta i lśniąca gorącą przekładamy do czystych, wyparzonych i suchych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy około 10 minut. Studzimy.
  • 3. Zimne słoiczki przenosimy do spiżarni lub zjadamy od razu. Smacznego życzę.

Porady

Z tej receptury wyszło mi 4 słoiczki po 200 ml. Waga owoców po usunięciu pestek. Cukru możemy dodać według uznania, dla mnie tyle było w sam raz.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować