Konfitura truskawkowa z rumem

0 (0 ocen)

  • 30 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Inna wersja konfitury truskawkowej, troszkę wzmocniona.

  • 30 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg truskawek
    2 kg cukru
    rum
    sok z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Konfitury

Konfitura truskawkowa z rumem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Konfitura truskawkowa z rumem 1. Truskawki pozbawiłem ogonków, opłukałem w rumie. Ułożyłem na sicie. Zagotowałem gesty syrop, na wrzący wrzuciłem truskawki, gotowałem na silnym ogniu 5 minut, zestawiłem , zebrałem szumowiny, po 10 minutach jeszcze raz zagotowałem, odstawiłem, ponownie zagotowałem, ponownie zebrałem szumowiny i odstawiłem do następnego dnia.
    Zanim ostygną, trzeba potrząsać rondlem, dzięki temu truskawki wypełnią się sokiem.
    Na drugi dzień przełożyłem truskawki na talerz, sok przecedziłem przez płótno. Zagotowałem sok, włożyłem truskawki, wlałem rum (sporo), gdy zakipiały powinny być przejrzyste, a syrop w miarę gęsty. Jeśli ktoś nie lubi tak bardzo słodkiej konfitury, to można dodać sok z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować