brzoskwiniowa konfitura z lawendą

4.5 (164 ocen)

  • Dla 4 osób

Brzoskwinie i lawenda, czyli duet idealny!

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1,5kg brzoskwiń
    (przed wypestkowaniem)
    150g cukru
    1/2 łyżeczki suszonej lawendy
    + odrobina wody (na dno, do podlania)
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Konfitury

Brzoskwiniowa konfitura z lawendą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brzoskwinie dokładnie umyć, wydrążyć z nich pestki i pokroić w ćwiarki. Wrzucić do dużego garnka, zasypać cukrem oraz lawendą i postawić na ogniu. Podlać wodą. Dusić pod przykryciem do zagotowania, później odkryć i smażyć jeszcze przez około 1 godzinę, często mieszając, aby nie przywierało do dna. Gotową, jeszcze gorącą, konfiturę przełożyć do suchych i wyparzonych wcześniej słoiczków. Mocno zakręcić, po czym odstawić do góry dnem, do ostygnięcia. Słoiczki przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lawenda

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować