Konfitura cytrusowa

5 (143 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przepyszna konfitura z pomarańczy i grejpfruta. Orzeźwia i wyśmienicie smakuje jako dodatek do naleśników, owsianek czy deserów. Polecam!

Składniki:

  • 1 kg pomarańczy
    1/2 kg grejpfrutów
    2 szkl wody
    1,5 szkl cukru (lub więcej)
    sok z 1 cytryny
    skórka otarta z 1 pomarańczy
Wystaw ocenę:

5 (143 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Konfitura cytrusowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotować z cukrem. Gotować, aż cukier się rozpuści i powstanie coś a'la syrop. Pomarańczę i grejpfruty obrać, nie pozostawiając białych błon- są gorzkie!. Owoce i skórkę z pomarańczy przełożyć do syropu. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia i pozostawić na cała noc do wystudzenia i zgęstnienia.
  • 2. Rano konfiturę ponownie gotować, tym razem przez ok. 60 minut, aż nabierze odpowiedniej konsystencji (może to potrwać troszkę dłużej). Pod koniec tego czasu wlać sok z cytryny i dalej gotować na małym ogniu.
  • 3. Gorącą konfiturę przelać do wyparzonych, suchych słoików i mocno zakręcić. Konfitury zapasteryzować: słoiczki umieścić w garnku z wodą, tak by w połowie były zanurzone. Gdy woda zacznie wrzeć gotować ok. 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie słoiczki z konfiturą wyjąć, położyć na blacie do góry dnem i pozostawić do wystudzenia. Przechowywać w chłodnym, zacienionym miejscu, np. w piwnicy do kilku miesięcy. Smacznego!

Porady

Przepis na dwa średniej wielkości słoiki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PPWS_07-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować