Konfitura cytrusowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę zagotować z cukrem. Gotować, aż cukier się rozpuści i powstanie coś a'la syrop. Pomarańczę i grejpfruty obrać, nie pozostawiając białych błon- są gorzkie!. Owoce i skórkę z pomarańczy przełożyć do syropu. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia i pozostawić na cała noc do wystudzenia i zgęstnienia.
2.Rano konfiturę ponownie gotować, tym razem przez ok. 60 minut, aż nabierze odpowiedniej konsystencji (może to potrwać troszkę dłużej). Pod koniec tego czasu wlać sok z cytryny i dalej gotować na małym ogniu.
3.Gorącą konfiturę przelać do wyparzonych, suchych słoików i mocno zakręcić. Konfitury zapasteryzować: słoiczki umieścić w garnku z wodą, tak by w połowie były zanurzone. Gdy woda zacznie wrzeć gotować ok. 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie słoiczki z konfiturą wyjąć, położyć na blacie do góry dnem i pozostawić do wystudzenia. Przechowywać w chłodnym, zacienionym miejscu, np. w piwnicy do kilku miesięcy. Smacznego!
Komentarze