Kompot z suszu

4.5 (181 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Na wigilię kompot robię zawsze, ale czasem też pijemy go w zimowe wieczory. Smakuje najlepiej, gdy gotowany jest na małym ogniu na wiejskiej kuchni.

Składniki:

  • ● 2 szklanki mieszanych suszonych owoców: śliwek, jabłek, gruszek, moreli
    ● 6 łyżek cukru
    ● kilka goździków
    ● 1/2 łyżeczki cynamonu
    ● 1 cytryna
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Napoje

Kompot z suszu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce płuczemy, zalewamy
    1,5 l przegotowanej wody i moczymy
    przez noc, po czym odcedzamy.
    Wlewamy ok. 3 litrów wody, wrzucamy goździki i cynamon
    i gotujemy na małym
    ogniu ok. godziny. Zdejmujemy
    z ognia.
  • 2. Dodajemy cukier i plasterki
    cytryny ze skórką. Próbujemy,
    czy smak kompotu jest odpowiedni
    – niezbyt słodki i niezbyt
    kwaśny i w razie potrzeby dodajemy
    cukier lub cytrynę. Wstawiamy
    do lodówki, by się dobrze
    schłodził.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować