kolorowy pasztet...

0 (0 ocen)

Fajny smak i kolory..

Składniki:

  • szklanka białej fasoli lub ciecierzycy,
    1 cebula,
    2 ząbki czosnku,
    3 jaja,
    2 średniej wielkości buraki,
    2 średniej wielkości marchewki,
    4 łyżki kaszy manny,
    1 łyżka masła,
    olej
    zmielony kminek
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Kolorowy pasztet... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę namoczyć przez noc. Następnego dnia ugotować do miękkości. Ugotować osobno buraki w łupinach i marchew.
  • 2. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na maśle i odrobinie oleju. Pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek i całość przełożyć do ostudzonej fasolki.
  • 3. zmiksować, blenderem, doprawić do smaku solą, pieprzem i kminkiem. Dodać jajka i całość dokładnie wymieszać.
  • 4. 1/2 masy przełożyć do osobnej miski (do niej nie trzeba już nic dodawać). 1/2 pozostałej masy przełożyć do kolejnej miski i dodać do niej obrane i pokrojone na kawałki buraki. Do drugiej części masy dodać pokrojone na kawałki marchewki. Obie kolorowe masy zmiksować osobno na gładko. Do buraczkowej i marchewkowej masy dodać po 2 łyżki kaszy manny i dokładnie wymieszać.
  • 5. Do foremki o długości 20 cm (użyłam silikonowej, której nie trzeba smarować masłem i obsypywać bułką) przełożyć najpierw masę buraczkową, wyrównać i nałożyć masę marchewkową. Na wierzchu rozprowadzić białą masę. Piec ok. 50 minut w 180 minutach, aż patyczek wpity w środek będzie suchy.

Porady

Masę można też podzielić na 3 równe części i do trzeciej dodać szpinak, groszek lub fasolkę, żeby powstał zielono-pomarańczowo-czerwony pasztet.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować