Muffinki z cynamonową bitą śmietaną i pierniczkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Polecam zrobić na Boże Narodzenie dla dzieci. Pyszne, mięciutkie, rozpływają się w ustach.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 3 jajka
    - 20 dag margaryny
    - 0,5 szklanki cukru
    - 1 cukier waniliowy
    - 1 szklanka mąki tortowej
    - 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżka ciemnego kakao
    - 1 łyżka przyprawy do piernika
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    krem:
    - 330 ml śmietany kremówki 30%
    - 2 łyżki cukru pudru
    - 1 śmietanex do usztywnienia kremówki
    - 1 łyżeczka cynamonu

    dodatkowo:
    - piernikowe ludziki, gwiazdki, rozmaryn do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Pierniczki Muffinki

Muffinki z cynamonową bitą śmietaną i pierniczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, wsypujemy obie mąki, kakao, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia i dokładnie ucieramy. Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek wyłożonej papierowymi papilotkami.
  • 2. Pieczenie: Pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia, sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone.Upieczone studzimy.
  • 3. Krem: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i ubijamy. Dodajemy śmietanex, cynamon i ponownie ubijamy. Krem przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną końcówką i dekorujemy muffinki. Dekorujemy piernikowymi ludzikami, gwiazdkami i rozmarynem. Gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować