Kolorowe jarmarki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretki dokładnie rozpuszczamy w przegotowanej gorącej wodzie – każdą oddzielnie, najlepiej w miseczkach– według przepisu na opakowaniu. Gdy przestygną, wkładamy do lodówki, by mocno stężały. Galaretki wyjmujemy z miseczek i kroimy w średniej wielkości kostkę.
2.Odlewamy trochę mleka do rozpuszczenia żelatyny, resztę zagotowujemy z cukrem waniliowym, cały czas mieszając, żeby cukier się rozpuścił. Żelatynę rozpuszczamy w mleku i wlewamy do zagotowanego i lekko przestudzonego mleka. Mieszamy i odstawiamy, aby masa zaczęła tężeć.
3.Część gęstniejącej masy mlecznej wlewamy do tortownicy, wkładamy po trochę kostek każdego koloru galaretki, ponownie wlewamy masę
mleczną, wkładamy galaretki i powtarzamy czynności, aż do wyczerpania składników.
Komentarze