Kolorowa pizza z salami i parmezanem

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 40 min

Świetnie smakuje, wygląda jak prosto z pizzerii, a do tego pełnoziarnista ze sporym dodatkiem warzyw, wiec zdrowo.

  • 3 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    250g mąki pszennej typ 550
    200g mąki pszennej typ 2000
    7g drożdży instant
    łyżeczka soli
    łyżeczka płaska cukru
    łyżka oliwy
    200-300ml ciepłej wody

    Sos pomidorowo-ziołowy:
    4 ząbki czosnku
    10 pomidorów suszonych w oleju
    odrobina oleju spod pomidorów
    150 ml przecieru pomidorowego
    płaska łyżeczka suszonej bazylii
    pół płaskiej łyżeczki suszonego tymianku
    pół płaskiej łyżeczki suszonego rozmarynu
    sól i pieprz do smaku

    Dodatki:
    kilkanaście plastrów salami
    duża cebula
    1/3 puszki kukurydzy konserwowej
    kilkanaście oliwek
    1-2 papryczki pikantne
    100g parmezanu
    kilkanaście pomidorków koktajlowych
    pół łyżeczki majeranku
    odrobina oliwy
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Sosy Sos czosnkowy Pizza Ciasto

Kolorowa pizza z salami i parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-25apdb9 1. Wykonać ciasto na pizzę z mojego przepisu:
    http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ciasto-pelnoziarniste-na-pizze
  • image-1g4otlj 2. Wykonać sos pomidorowy z mojego przepisu:
    http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/sos-pomidorowo-ziolowy-do-pizzy
  • 3. Cebulę pokroić w piórka, posypać majerankiem, solą, polać oliwę i odstawić, żeby się zamarynowała. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Pomidorki umyć, osuszyć, okroić na połówki. Parmezan drobno zetrzeć. Oliwki pokroić w plasterki, tak samo papryczki pikantne.
  • image-0nn0qbe 4. Na gotowym cieście rozsmarować sos. Posypać niewielką ilością startego parmezanu. Ułożyć kolejno: salami, cabulę, kukurydzę, oliwki, papryczkę, a na samą górę pomidorki.
  • image-27nsebe 5. Do piekarnika nagrzanego do 200 stopni wstawić przygotowaną pizzę. Piec ok 20-25 minut. Na kilka minut przed końcem pieczenia posypać resztą parmezanu.

Porady

Pizzę można podawać z ketchupem, sosem czosnkowym takim jak ten http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/sos-czosnkowy-108 ale najlepsza jest moim zdaniem sama, bez dodatków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kukurydza Oliwki Pomidorki koktajlowe Salami

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować