1 szklanka wody
150g masła (lub margaryny)
1 szklanka mąki pszennej
5 jajek
szczypta soli
po szczypcie barwnika czerwonego i zielonego
krem:
2 kostki masła
1 duża masa kajmakowa o smaku tiramisu
pół szklanki likieru tiramisu
2 mleczne czekolady
Kolorowa karpatka z kremem tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować ciasto. Wodę zagotować z margaryną. Garnek ściągnąć z pieca i mieszając energicznie (najlepiej łyżką drewnianą), dodać mąkę. Garnek postawić z powrotem na piecu i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minut. (Ciasto ma być jednolite i ładnie odchodzić od garnka). Ciasto pozostawić na chwilę do ostygnięcia. (Najłatwiej przełożyć do miski lub innego garnka, wtedy szybciej ostygnie, ale nie musi całkowicie). Do lekko ciepłego lub zimnego ciasta, miksując mikserem, dodać po jednym jajku, szczyptę soli Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodajemy barwnik zielony do drugiej czerwony
Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wysmarować margaryną i posypać mąką. Połowę ciasta rozprowadzić łyżką w formie.
Piec w nagrzanym piekarniku, na złoty kolor, ok. 30min. w temperaturze 180°C. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.
Masło miksujemy z masą kajmakową , dodajemy likier, takim kremem przekładamy oba blaty karpatki, wierzch polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą
Porady
karpatkę należy chłodzić najlepiej do następnego dnia
Komentarze