kolorowa karpatka z kremem tiramisu

4 (1 ocen)

  • 2 godz.

nietypowy przepis na tradycyjną karpatkę

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 szklanka wody
    150g masła (lub margaryny)
    1 szklanka mąki pszennej
    5 jajek
    szczypta soli
    po szczypcie barwnika czerwonego i zielonego
    krem:
    2 kostki masła
    1 duża masa kajmakowa o smaku tiramisu
    pół szklanki likieru tiramisu
    2 mleczne czekolady
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kolorowa karpatka z kremem tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto. Wodę zagotować z margaryną. Garnek ściągnąć z pieca i mieszając energicznie (najlepiej łyżką drewnianą), dodać mąkę. Garnek postawić z powrotem na piecu i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minut. (Ciasto ma być jednolite i ładnie odchodzić od garnka). Ciasto pozostawić na chwilę do ostygnięcia. (Najłatwiej przełożyć do miski lub innego garnka, wtedy szybciej ostygnie, ale nie musi całkowicie). Do lekko ciepłego lub zimnego ciasta, miksując mikserem, dodać po jednym jajku, szczyptę soli Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodajemy barwnik zielony do drugiej czerwony
    Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wysmarować margaryną i posypać mąką. Połowę ciasta rozprowadzić łyżką w formie.
    Piec w nagrzanym piekarniku, na złoty kolor, ok. 30min. w temperaturze 180°C. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.
    Masło miksujemy z masą kajmakową , dodajemy likier, takim kremem przekładamy oba blaty karpatki, wierzch polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą

Porady

karpatkę należy chłodzić najlepiej do następnego dnia

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować