Karpatka z alpejskim kremem

  • wyświetlono: 1606 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Karpatka czy Alpejka? Ciastko karpatkowe przełożone kremem na wzór krajanki alpejskiej - czekoladowe z połamanymi bezikami.

Bez nazwy-2
  • 24 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

ciasto:
1 szklanka wody
125 g masła
1 szklanka mąki pszennej
4 jajka

krem czekoladowy:
3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1 tabliczka mlecznej czekolady
1 duże opakowanie budyniu czekoladowego (na 3/4 l mleka)
300 g masła
ok. 30-40 małych bezów

Sposób przygotowania przepisu:

Karpatka z alpejskim kremem

  • 1. Do rondelka wlać wodę, dodać masło, zagotować. Zestawić z palnika, wsypać mąkę, ponownie wstawić na palnik, energicznie mieszać do momentu uzyskania jednolitego ciasta, które z łatwością będzie odstawiać od ścianek garnka. Wystudzić. Do zimnego ciasta dodać jajka, zmiksować blenderem na jednolite ciasto. Podzielić na dwie równe części, wyłożyć, nie wyrównując zbyt dokładnie, do dwóch form o wymiarach 33x21 cm. Piec ok.25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Ostudzić.
  • 2. Do rondelka wlać 2 i 1/2 szklanki mleka, zagotować. W pozostałym mleku wymieszać proszek budyniowy, wlać na gotujące się mleko, ugotować budyń. Do gorącego budyniu dodać połamaną czekoladę, wymieszać do momentu jej rozpuszczenia. Ostudzić.
    Do półmiękkiego masła dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu czekoladowego cały czas miksując. Małe gotowe beziki połamać na połówki, dodać do kremu, delikatnie wymieszać łyżką. Gotowy krem wyłożyć na blat ciasta, wyrównać, przyłożyć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć. Wstawić do lodówki do schłodzenia na ok. 1 godzinę.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

karpatkabezyczekoladowy kremciasto z masąciasto z kremem

Komentarze

Podobne przepisy

Karpatka z kremem budyniowym

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Karpatka z kremem budyniowym

Zapraszam na smaczne ciasto.

Karpatka z kremem czekoladowym i galaretką

Dodane przez: Milena127

Karpatka z kremem czekoladowym i galaretką

Rozpływające się w ustach lekkie...

Alpejska pianka z porzeczkami

Dodane przez: Ejszetka

Alpejska pianka z porzeczkami

Proste i smaczne ciasto.

Karpatka z musem brzoskwiniowym

Dodane przez: agarybak76

Karpatka z musem brzoskwiniowym

Tradycyjne ciasto"ptysiowe" z kremem...

Karpatka z kremem budyniowym

Dodane przez: ankad21

Karpatka z kremem budyniowym

Rozpływa się w ustach :) no i bardzo...

Sernik alpejski

Dodane przez: Ewelina Marcin

Sernik alpejski

Ciasto z pysznym rozpływającym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE