Kolorowa chińszczyzna na ostro

0 (0 ocen)

  • 50 min

Świetna propozycja na bezmięsny obiad, bardzo sycąca. Lekka odskocznia od codziennej kuchni - dla osób lubiących ostre smaki (pozostali mogą zrobić delikatniejszą wersję;))

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    2 torebki ryżu
    2 marchewki
    15 g grzybów Mun

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    2 papryki czerwone

    Składniki robocze:
    1 mała cebula
    1/2 dużego pora
    1/2 kostki rosołowej
    2 łyżki sosu sojowego
    3 łyżeczki przyprawy do dań chińskich
    3 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
    1 łyżeczka papryki ostrej mielonej
    1 płaska łyżeczka przyprawy curry
    szczypta pieprzu
    sól
    olej do smażenia

    Dekoracja:
    odrobina potrawy z patelni
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kolorowa chińszczyzna na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotujemy grzyby Mun 1. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie z 1/2 kostki rosołowej - dzięki temu będzie bardziej aromatyczny, lekko zmieni kolor.
    Grzyby Mun moczymy 20 minut w gorącej wodzie, następnie wstawiamy na palnik i gotujemy 10 minut od momentu zabulgotania wody.
    Paprykę i cebulę drobno siekamy, por kroimy w pół talarki. Marchewki myjemy, obieramy i kroimy w małe, cienkie i krótkie paseczki.
  • Całość doprawiamy 2. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulkę, dodajemy marchewkę, chwilę dusimy i dodajemy paprykę oraz pora.
    Dusimy pod przykryciem 5 minut, dodajemy ugotowane grzyby Mun (ja kupiłam krojone, jeśli są w całości trzeba je po ugotowaniu posiekać). Dodajemy przyprawy. Razem smażymy pod przykryciem około 15 minut na niezbyt dużym ogniu (co jakiś czas mieszamy).
  • 3. Ryż wykładamy na talerz za pomocą obręczy (ja użyłam miarki) lub łyżki do lodów, dokładamy potrawkę z patelni. Dekorujemy odrobiną chińskiej potrawki.
  • 4. W wersji uproszczonej - ryż mieszamy z potrawką na patelni, podajemy łącznie.

Porady

Potrawa jest ostra, więc kto nie lubi może zmniejszyć ilość papryki ostrej i curry (lub w ogóle pominąć paprykę ostrą).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby mun Papryka Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chińska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować