Kolorowa chałka

4.5 (2 ocen)

Kilka smaków w jednej chałce, pozostaje posmarować ulubionym dżemem i mamy pyszne śniadanie.

Składniki:

  • 500 g mąki
    30 g drożdży
    1 szkl mleka
    50 g masła
    1 łyżka oleju
    80 g cukru
    1 cukier waniliowy
    1 jajko
    sól

    Dodatkowo:
    2 łyżki suchego maku
    1 łyżka ciemnego kakao
    na czubek wykałaczki czerwony barwnik spożywczy

    Kruszonka:
    1 łyżka płatków migdałowych
    1 łyżka mąki
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka masła
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chałka

Kolorowa chałka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Do miski wlać połowę ciepłego mleka, cukier, drożdże i łyżkę mąki. Zamieszać i przykryć na chwilę ściereczką. Do reszty ciepłego mleka włożyć miękkie masło. Do porośniętego rozczynu dodać pozostałe składniki ciasta i wszystko razem połączyć.
  • Z dodatkami 2. Ciasto podzielić na 4 części. Do jednej dodać kakao, do drugiej mak, do trzeciej barwnik rozpuszczony w kropli wody, czwarta bez dodatków.
  • Gotowe ciasto 3. Każdą część dokładnie wyrobić. Gotowe ciasto opruszyć mąką i przykryć ściereczką do wyrośnięcia.
    Składniki kruszonki rozetrzeć w palcach i wstawić do lodówki.
  • Zaplatanie chałki 4. Każdą kulę podzielić na cztery części. Rolować wałki, brać po jednym z każdego koloru i zaplatać chałki.
  • Chałki 5. Gotowe chałki ułożyć na blaszce posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte chałki wstawić na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 175*C
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować