Kolorowa chałka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wlać połowę ciepłego mleka, cukier, drożdże i łyżkę mąki. Zamieszać i przykryć na chwilę ściereczką. Do reszty ciepłego mleka włożyć miękkie masło. Do porośniętego rozczynu dodać pozostałe składniki ciasta i wszystko razem połączyć.
2.Ciasto podzielić na 4 części. Do jednej dodać kakao, do drugiej mak, do trzeciej barwnik rozpuszczony w kropli wody, czwarta bez dodatków.
3.Każdą część dokładnie wyrobić. Gotowe ciasto opruszyć mąką i przykryć ściereczką do wyrośnięcia.
Składniki kruszonki rozetrzeć w palcach i wstawić do lodówki.
4.Każdą kulę podzielić na cztery części. Rolować wałki, brać po jednym z każdego koloru i zaplatać chałki.
5.Gotowe chałki ułożyć na blaszce posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte chałki wstawić na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 175*C
Komentarze