Kolorowa babka z mięsem i warzywnym puree - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie,ostudzić i zmielić na maszynce lub przecisnąć przez praskę.
Do puree ziemniaczanego dodać dwa jajka i pieprz do smaku,masę podzielić na cztery części i przełożyć do miseczek do pierwszej dodać puree z dyni,do pozostałych części dodawać kolejno szpinak,paprykę i kukurydzę,dokładnie połączyć ze sobą.
2.Cebulę i czosnek obrać,drobno posiekać i zeszklić na oleju,przestudzić.
Mięso mielone włożyć do miski dodać zeszkloną cebulę z czosnkiem,dwa jajka,sól i pieprz do smaku,wrobić na gładką masę,podzielić na trzy części.
3.Foremkę z kominkiem na babkę 26 cm wysmarować masłem,na dnie ułożyć plastry szynki lub boczku,następnie wyłożyć purre z kukurydzą,jedną część masy mięsnej,wyrównując wszystko dobrze łyżką,następnie wyłożyć purre z dynią-drugą część masy mięsnej,dalej purre z szpinakiem-trzecia część masy mięsnej,przykryć purre z papryką.
Gotową babkę wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec około 60 minut,przestudzić,wyłożyć na talerz odwracając dnem do góry,posypać natką pietruszki.
Przed podaniem pociąć na plastry i polać ulubionym sosem.
Komentarze