Kołacz ze śliwkami

4.5 (154 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Gdy pojawiają się śliwki nie ma nic lepszego niż kołacz!

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto

    50dag mąki
    250ml mleka
    40g drożdży
    4 żółtka
    100g cukru
    100g masła
    3g cukru waniliowego
    3g soli
    tłuszcz do formy

    Kruszonka:

    80g mąki pszennej
    50g masła
    50g cukru

    Dodatkowo

    80dag śliwek (mogą też być jabłka, wiśnie, morele)
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kołacz ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko lekko podgrzać by było letnie, rozpuścić w nim drożdże i sól. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym i upłynnić tłuszcz. Do mleka dodać utarte żółtka i wsypać przesianą mąkę. Zarobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać tłuszcz, krótko wyrobić, zostawić do wyrośnięcia.

    Sporządzić kruszonkę- zagnieść razem mąkę, cukier i masło. Pokruszyć na niewielkie grudki.

    Śliwki przekrajać na połówki i wyjąć pestki.

    Blaszkę wysmarować tłuszczem. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, przenieść na blaszkę, ułożyć owoce, posypać kruszonką i pozostawić do wyrośnięcia. Piec około 40 minut w 180 stopniach.

    Posypać cukrem pudrem.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować