Kołacz ze serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Masło utrzeć z cukrem.
Mąkę, sól, 1 całe jajko, olej dać do miski, dodajemy rozpuszczone drożdże oraz utarte masło z cukrem. Wszystko razem wyrabiamy drewnianą łyżką do momentu aż ciasto będzię odchodziło od brzegów miski i będzie bardzo pulchne. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować masę serową.
Masa serowa:
Ser zmielić.
Żółtka oddzielić od białek.
Cukier puder utrzeć z żółtkami-dodać do sera. Masło rozpuścić i również dodać do sera. Wszystko razem chwile ucierać. Dodać budynie w proszku i dalej ucierać. Na koniec dodać ubitą pianę z białek.
Gdy ciasto wyrośnie podzielić na 2 części. Pierwszą część wyłożyć na dyżą blachę z pieca, na ciasto wyłożyć masę serową i przykryć rozwałkowaną drugą częścią ciasta. Górę ciasta smarujemy za pomocą pędzelka rozpuszczonym masłem. Na górę ciasta robimy kruszonkę.
Kruszonka:
Wszystkie składniki połączyć.
Kłaść małe kupki na wierzch ciasta. Piec w temp. 180st przez ok 1 godz do momentu kiedy ciasto będzie złociste.
Porady
Ciasto należy długo wyrabiać, będzie wtedy bardzo pulchne.
Komentarze