Kołacz ze serem

4.49 (151 ocen)

  • 3 godz.

Ten kołacz zawsze robi moja mama. Często pomaga jej mój synek. To przepis na prawdziwy regionalny kołacz

  • 3 godz.

Składniki:

  • Ten kołacz zawsze robi moja mama. Uwielbia go mój synek i zawsze jej pomaga.
    Ciasto:

    1/2 kg mąki, szczypta soli, 2 jajka (1 żółtko, 1 całe jajko), 7,5 dag masła, 1/3 szkl oleju, 5 dag drożdzy, 1/3 litra mleka, 10 dag cukru kryształ


    Masa serowa:
    1 kg sera, 23 dag pudru, 20 dag masła, 4 jaja, rodzynki wg uznania, 2 budynie śmietankowe, szczypta soli.


    Kruszonka:
    20 dag masła, 20 cukru, 30 dag mąki, pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Wystaw ocenę:

4.49 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kołacz ze serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Masło utrzeć z cukrem.
    Mąkę, sól, 1 całe jajko, olej dać do miski, dodajemy rozpuszczone drożdże oraz utarte masło z cukrem. Wszystko razem wyrabiamy drewnianą łyżką do momentu aż ciasto będzię odchodziło od brzegów miski i będzie bardzo pulchne. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    W tym czasie przygotować masę serową.

    Masa serowa:
    Ser zmielić.
    Żółtka oddzielić od białek.
    Cukier puder utrzeć z żółtkami-dodać do sera. Masło rozpuścić i również dodać do sera. Wszystko razem chwile ucierać. Dodać budynie w proszku i dalej ucierać. Na koniec dodać ubitą pianę z białek.

    Gdy ciasto wyrośnie podzielić na 2 części. Pierwszą część wyłożyć na dyżą blachę z pieca, na ciasto wyłożyć masę serową i przykryć rozwałkowaną drugą częścią ciasta. Górę ciasta smarujemy za pomocą pędzelka rozpuszczonym masłem. Na górę ciasta robimy kruszonkę.

    Kruszonka:
    Wszystkie składniki połączyć.
    Kłaść małe kupki na wierzch ciasta. Piec w temp. 180st przez ok 1 godz do momentu kiedy ciasto będzie złociste.

Porady

Ciasto należy długo wyrabiać, będzie wtedy bardzo pulchne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować