Kokosowy krem z kurek

0 (0 ocen)

  • 30 min

Kokosowy krem z kurek to wyjątkowy smak grzybów połączony ze skarmelizowaną cebulą czosnkową oraz nutą kokosu. Zupa ta jest jedyna w swoim rodzaju!

  • 30 min

Składniki:

  • 400g kurek (mogą być mrożone)
    500ml bulionu z kury + 500ml bulionu z kury
    2 małe cebule czosnkowe
    2 łyżki masła
    1 płaska łyżka cukru
    sól i pieprz do smaku
    2 płaskie łyżki śmietanki kokosowej*
    szczypiorek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Przystawki Krem

Kokosowy krem z kurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurki myjemy i gotujemy w 500ml bulionu z kury około 10 min na małym ogniu. Następnie, przecedzamy kurki wylewając bulion, który staje się gorzki – tym samym, pozbywamy się goryczy, która zdominowałaby smak zupy.

    Cebulę czosnkową kroimy w krążki i podsmażamy na 2 łyżkach masła, z dodatkiem szczypty soli i płaskiej łyżki cukru. Do zeszklonej i skarmelizowanej cebuli dodajemy kurki i podsmażamy 2-3 minuty. Grzybki z cebulą zalewamy 500ml bulionu i gotujemy na małym ogniu około 10-15 minut aż kurki całkowicie zmiękną, a bulion uzyska ich smak. Śmietankę kokosową umieszczamy w szklance, dodajemy do niej kilka łyżek bulionu z kurek, aby zahartować, mieszamy a następnie dodajemy ją do bulionu z kurek. Chwilę gotujemy całość, po czym blendujemy, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Kokosowa zupa z kurek najlepiej smakuje ze szczypiorkiem i chrupiącą bagietką.

Porady

*śmietanka kokosowa to gęsta część mleka kokosowego w puszce, zawsze znajduje się na wierzchu. Jeśli nie chcesz zmarnować pozostałej części mleka kokosowego, zrób np. Lody kokosowe bez śmietany :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować