Kokosowo-budyniowe z gruszkami

0 (0 ocen)

Ciasto pięknie wygląda i pysznie smakuje.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    1/2 kostki margaryny
    1/2 szklanki cukru
    2 jajka
    1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Warstwa budyniowa:
    1 litr mleka
    3 budynie o smaku czekoladowym
    Warstwa kokosowa:
    1/2 kostki margaryny
    1/2 szklanki cukru
    20 dag wiórek kokosowych
    3 jajka

    Dodatkowo:
    6 -7 gruszek
    1/2 szklanki cukru
    sok z cytryny
    masa krówkowa około 4 czubatych łyżek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kokosowo-budyniowe z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę posiekać z cukrem, dodać przesianą makę z proszkiem do pieczenia oraz jajka, szybko zagnieść ciasto które schłodzić minimum 1 godzinę w lodówce.
  • 2. Gruszki obrać i pokroić na mniejsze kawałki lub jak w przypadku moich na 4 części w garnku zagotować 2 szklanki wody z cukrem i sokiem cytrynowym, dodać do syropu gruszki i gotować kilka minut, aby gruszki zmiękły.
  • 3. Na mleku ugotować budyń jeśli mamy budyń bez cukru to do mleka dodać 6 łyżek cukru.

    Na warstwę kokosową stopić margarynę dodać cukier i wiórki kokosowe wszystko dokładnie ze sobą wymieszać i przestudzić, jajka ubić w osobnej miseczce i wymieszać z przestudzonymi wiórkami.
  • kokosowo-budyniowe z gruszkami 4. Formę do pieczenia (36 cm na 26 cm)wysmarować tłuszczem i na dnie wyłożyć schłodzone ciasto które posmarować masą krówkową na niej ułożyć gruszki i zalać je gorącym budyniem na wierzchu rozsmarować masę kokosową.
  • 5. Piekarnik nagrzać do 170st i piec ciasto około 45 min. Ciasto najlepiej smakuje po schłodzeniu.

Porady

Ja zrobiłam z gruszkami, ale jabłka też tutaj idealnie pasują

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować