Kokosowe ptasie mleczko

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Błyskawiczne w przygotowaniu kokosowe ptasie mleczko. Masa jest niebiańsko lekka i puszysta. Wierach ciasta można oblać ulubioną czekoladą lub po prostu obsypać wiórkami kokosowymi. Za spód ciasta posłużyły batoniki dla dzieci.

  • 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód:
    6 biszkopcików z mlecznym nadzieniem
    Masa:
    1 puszka mleczka kokosowego (400 g)
    ¾ szklanki ksylitolu lub białego cukru
    250 g serka mascarpone
    2 łyżki żelatyny
    0,5 szklanki gorącej wody
    Dodatkowo: wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kokosowe ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dnie foremki o średnicy 18-20 cm układamy biszkoptowe ciastka. Delikatnie ugniatamy dłońmi aby spód był w całości zakryty. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej (nie wrzącej!) wodzie. Odstawiamy do przestygnięcia. Do miski przelewamy całą puszkę mleczka kokosowego. Wsypujemy ksylitol lub biały cukier. Dodajemy serek mascarpone. Całość miksujemy na średnich obrotach. Dolewamy przestudzoną żelatynę, ponownie miksujemy. Masę przelewamy na biszkopty. Na wierzchu ciasta tworzą się pęcherzyki powietrza, dlatego ciasto jest tak lekkie i puszyste. Ciasto chłodzimy w lodówce do stężenia. Wierzch możemy obsypać wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Dieta cukrzycowa

Podobne przepisy

To może cię zainteresować