Błyskawiczne w przygotowaniu kokosowe ptasie mleczko. Masa jest niebiańsko lekka i puszysta. Wierach ciasta można oblać ulubioną czekoladą lub po prostu obsypać wiórkami kokosowymi. Za spód ciasta posłużyły batoniki dla dzieci.
15 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
Spód:
6 biszkopcików z mlecznym nadzieniem
Masa:
1 puszka mleczka kokosowego (400 g)
¾ szklanki ksylitolu lub białego cukru
250 g serka mascarpone
2 łyżki żelatyny
0,5 szklanki gorącej wody
Dodatkowo: wiórki kokosowe
Kokosowe ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na dnie foremki o średnicy 18-20 cm układamy biszkoptowe ciastka. Delikatnie ugniatamy dłońmi aby spód był w całości zakryty. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej (nie wrzącej!) wodzie. Odstawiamy do przestygnięcia. Do miski przelewamy całą puszkę mleczka kokosowego. Wsypujemy ksylitol lub biały cukier. Dodajemy serek mascarpone. Całość miksujemy na średnich obrotach. Dolewamy przestudzoną żelatynę, ponownie miksujemy. Masę przelewamy na biszkopty. Na wierzchu ciasta tworzą się pęcherzyki powietrza, dlatego ciasto jest tak lekkie i puszyste. Ciasto chłodzimy w lodówce do stężenia. Wierzch możemy obsypać wiórkami kokosowymi.
Komentarze