Kokosowa babka z musem truskawkowym

0 (0 ocen)

  • 45 min

Niesamowicie delikatna i puszysta kokosowa babka wypełniona po brzegi słodkim truskawkowym musem.Pycha!

  • 45 min

Składniki:

  • CIASTO:

    * cukier – 1 szkl

    * jajko L – 4 szt

    * mąka pszenna – 1 szkl

    * mąka ziemniaczana – 0,5 szkl

    * kokos – 0,5 szkl

    * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

    * olej rzepakowy – 1 szkl

    MUS:

    * świeże truskawki – ok. 300 g

    * żelatyna – 3 czubate łyżeczki

    * cukier – 3-4 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babki Ciasto kokosowe Desery

Kokosowa babka z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • babka 1. CIASTO:

    Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia.

    Białka oddzielamy od żółtek , a następnie ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.

    Nie przerywając ubijania dodajemy cukier , żółtka i przesiane mąki.

    Wsypujemy kokos i wlewamy olej – dokładnie mieszamy.

    Ciasto wylewamy do foremki na babę ( jeśli używamy metalowej musimy ją natłuścić i delikatnie obsypać mąką ).

    Pieczemy ok. 40-45 min / 170C , studzimy.

    MUS:

    Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody, dokładnie mieszamy.

    Oczyszczone truskawki miksujemy z cukrem i rozpuszczoną żelatyną.

    W razie potrzeby dosładzamy jeszcze do smaku , chłodzimy.

    CAŁOŚĆ:

    Ostudzoną babę rozcinamy na 2 części – spód i „kapelusz”.

    W spodniej warstwie wydrążamy ” wanienkę ” – uważamy , by nie przebić / przerwać ścianek.

    Do przygotowanej ” wanienki” wlewamy nasz lekko tężejący mus truskawkowy , wygładzamy i wkładamy do lodówki do zastygnięcia.


    Przykrywamy „kapeluszem” , obficie posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy świeżymi truskawkami i miętą.

    Zajadamy!

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować