Kokosowa panna cotta z musem truskawkowym

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

Śmietanka, mleko, żelatyna i truskawki... Tyle potrzebujemy, by stworzyć ten pyszny włoski deser :)Panna Cotta z musem truskawkowym, u mnie wzbogacona o smak kokosu.Nie tylko fantastycznie smakuje, ale także zachwyca wyglądem.

  • 5 godz.

Składniki:

  • - 200ml mleka
    - 200g śmietanki 36% lub 30% ( ja dałam 30% )
    - 2 łyżeczki cukru waniliowego
    - łyżka wiórków kokosowych
    - 2,5 łyżeczki żelatyny
    - truskawki świeże lub mrożone ( około pół kg )
    - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kokosowa panna cotta z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. * Śmietankę, mleko, cukier i wiórki umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści.
    Doprowadzamy całość do zagotowania, zdejmujemy z ognia i wsypujemy żelatynę, mieszając dokładnie przez chwilę, by cała się rozpuściła.
  • 2. * Mieszankę przelewamy do szklanek, lub innych dowolnych naczynek, w których będziemy podawali deser ( u mnie były to kieliszki, ułożone w koszyczku, dla uzyskania pochyłego kształtu ).
  • 3. * Odstawiamy do wystudzenia i stężenia ( kilka godzin ).
  • 4. * Truskawki miksujemy blenderem, wlewamy do garnka i podsmażamy przez 10 minut, co jakiś czas mieszając.
  • 5. * W 3/4 szklanki zimnej wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i wlewamy do truskawek.
    Jeszcze chwilę podsmażamy mieszając, by sos zgęstniał i ściągamy z ognia. Odstawiamy do przestygnięcia.
  • 6. * Chłodny sos przelewamy do panna cotty i gotowy już deser schładzamy w całości jeszcze przez 1-2 godz.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować