Kokosek z truskawkami i brzoskwiniami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Dwie masy owocowe - brzoskwiniowa i truskawkowa zamknięte pomiędzy słodkimi warstwami ciasta kokosowego. Ciasto przygotowałam na samych białkach, tak jak robi się tradycyjne kokosanki. Słodycz przełamują również świeże truskawki.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • CIASTO KOKOSOWE:

    6 białek - składnik podstawowy z zestawu
    1 1/2 szklanki cukru - składnik podstawowy dodatkowy
    300 g wiórek kokosowych - składnik podstawowy z zestawu

    MASA TRUSKAWKOWA:

    400 g truskawek + połówki truskawek między masy - składnik podstawowy z zestawu
    1/4 szklanki cukru - składnik podstawowy dodatkowy
    250 g serka mascarpone - składnik podstawowy z zestawu
    3 łyżeczki żelatyny - składnik roboczy
    3 łyżki wody - składnik roboczy

    MASA BRZOSKWINIOWA:

    400 g brzoskwiń z puszki - składnik podstawowy z zestawu
    250 g serka mascarpone - składnik podstawowy z zestawu
    3 łyżeczki żelatyny - składnik roboczy
    3 łyżki wody - składnik roboczy

    POLEWA:

    30 g czekolady - do dekoracji
    1 łyżka masła - do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kokosek z truskawkami i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-2arcs7s 1. Białka i cukier umieścić w misce, którą postawiłam nad garnkiem z gotującą się wodą. Powinna gotować się na małym palniku, a miska nie powinna dotykać powierzchni wody. Ubijać białka z cukrem, aż staną się białe, a cukier się rozpuści. Wsypać wiórki kokosowe i wymieszać. Masa powinna być na dotyk bardzo ciepła. Przygotować dwie foremki do pieczenia o wymiarach 21 x 25 cm. Wyłożyć je papierem do pieczenia, najlepiej tak, aby boki wystawały ponad foremkę. Będzie łatwiej wyciągnąć ciasto. Masę podzielić na pół i rozlać pomiędzy dwie formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C z termoobiegiem i piec przez ok 25 min, aż powierzchnia lekko się przyrumieni. Wyjąć z formy, a po wystudzeniu usunąć papier. Umieścić jeden blat w foremce, w której się piekło.
  • image-0w408qo 2. Truskawki (400 g) umieścić wraz z cukrem w garnuszku i podgrzewać, aż puszczą sok i zaczną się rozpadać. Zmiksować blenderem i odstawić do wystudzenia. Dodatkowo przelałam mus przez sitko, przez co pozbyłam się większości pestek, ale nie jest to konieczne.
    Żelatynę zalać zimną wodą, a gdy napęcznieje rozpuścić podgrzewając delikatnie nad palnikiem. Wlać do truskawek.
    Schłodzone mascarpone utrzeć i zmiksować razem z zimną masą truskawkową. Wylać na pierwszy kokosowy blat
  • image-1tkthq0 3. Po zastygnięciu masy ułożyć połówki truskawek.
  • image-1vyd4ni 4. Przygotować masę brzoskwiniową. Żelatynę zalać zimną wodą, a gdy napęcznieje rozpuścić podgrzewając delikatnie nad palnikiem.Owoce odsączyć z syropu i zmiksować w blenderze, po czym połączyć z rozpuszczoną żelatyną. Schłodzone mascarpone utrzeć i połączyć z brzoskwiniami.Tężącą masą zalać truskawki, wygładzić powierzchnię i przykryć blatem kokosowym. Odstawić do całkowitego stężenia.
    Na końcu rozpuścić czekoladę z masłem nad kąpielą wodną i polać po wierzchu ciasta. Czekoladę przełożyłam do woreczka foliowego, odcięłam róg i wycisnęłam niteczki. Smacznego :)

Porady

Wszystką żelatynę można rozpuścić razem, a później dodając do mas podzielić na pół. Tak samo w przypadku serka mascarpone. Ubić 500 g razem i podzielić na pół.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

4.9 (204 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Ciasto czekoladowo - serowe

To może cię zainteresować