Kokosek

4.5 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Na co dzień nie mam zbyt wiele czasu na gotowanie. Jednak w weekend nie może zabraknąć pysznego ciasta dla rodziny i znajomych. Jednym z naszych ulubionych jest kokosek. Moi bliscy się nim zajadają.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 20 dag cukru
    ● 20 dag mąki
    ● 3 jajka
    ● 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 1/2 kostki margaryny
    ● 3 łyżeczki kakao
    ● 1/2 szkl. mleka

    Masa:
    ● 5 białek
    ● 20 dag cukru
    ● 20 dag wiórków kokosowych

    Krem:
    ● 5 żółtek
    ● 2 łyżeczki cukru pudru
    ● 2 łyżeczki kakao
    ● kostka margaryny
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kokosek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kokosek 1. Przygotowujemy ciasto: z białek ubijamy sztywną pianę. Żółtka ucieramy z margaryną i cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i pianę z białek i dokładnie
    mieszamy. Ciasto wykładamy na blachę.
  • 2. Robimy masę: z białek i cukru ubijamy sztywną pianę. Dodajemy wiórki i dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na surowe ciasto i pieczemy około
    20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 °C.
  • 3. Krem: margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami. Następnie dodajemy kakao. Wykładamy na ostudzone ciasto. Dekorujemy według uznania.

Porady

● Ciasto będzie miało bardziej wyrazisty smak, jeśli do masy dodamy kilka kropel aromatu np. likieru kokosowego. ● Zamiast tradycyjnych, białych wiórków kokosowych, możemy dodać kolorowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa kokosowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować