Kokosanki - czekoladowo kokosowa kostka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie ;
Jajka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli na puszysta piane. Następnie porcjami dodajemy cukier, ubijamy do rozpuszczenia. Dodajemy żółtka, ubijamy mikserem na najniższych obrotach. Następnie dodajemy przesiane mąki i delikatnie łyżką mieszamy do połączenia składników. Foremkę o wymiarach 25x35 cm wykładamy papierem. Wylewamy ciasto, równamy i wkładamy do pieca. Pieczemy około 30 min w temp. 170C.
Kiedy biszkopt ostygnie kroimy go w kostkę, wielkość zależy od naszych upodobań.
Polewa;
Do garnuszka wkładamy masło, cukier, olejek i kakao. Ustawiamy na palniku i mieszamy do rozpuszczenia. Pod koniec dolewamy po odrobinie mleka i nadal mieszamy. Jeśli polewa jest nadal za gęsta, mleka wlewamy więcej. Słodkość także ustalamy sobie sami. Polewa może się rozwarstwić wtedy należy wlewać po łyżce mleka i energicznie mieszać aż znów się połączy i będzie błyszcząca.
Polewę odstawiamy na chwilkę aż lekko ostygnie, widelcem maczamy kostki w czekoladzie obtaczając je z każdej strony. Przekładamy na talerz z wiórkami, obtaczamy i gotowe.
Komentarze