Kofta warzywna z orzeźwiającą Raitą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kofta podawana w sposób widoczny na zdjęciu ceniona jest głównie przez mieszkańców południowych Indii. Świetnie smakuje z orzeźwiającą Raitą, czyli sosem na bazie jogurtu naturalnego i warzyw.

  • 60 min

Składniki:

  • - 0,5kg ziemniaków
    - 1 marchewka
    - 50g orzechów nerkowca
    - 100g twarogu
    - 100g mąki
    - 1 duża cebula
    - 1 łyżeczka Garam Masala
    - 0,5 łyżeczki chili w proszku
    - 0,5 łyżeczki kminku w proszku
    - sól
    - bułka tarta do panierowania
    - olej do smażenia

    Pomidorowa Raita:
    - 100ml jogurtu naturalnego
    - 1 łyżka drobno posiekanej cebuli
    - 3 łyżki passaty pomidorowej
    - 0,5 łyżeczki chili
    - sól, pieprz
    - natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kofta warzywna z orzeźwiającą raitą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane ziemniaki, marchew oraz ser ubijamy tłuczkiem do ziemniaków. Wsypujemy mąkę. Dodajemy drobno posiekaną cebulę (część odkładamy, ponieważ posłuży nam do przygotowania Raity) i orzechy nerkowca. Dodajemy przyprawy i doprawiamy solą. Całość dokładnie mieszamy do momentu powstania jednolitej masy.
  • 2. Formujemy z niej kulki wielkości jajka, obtaczamy je w bułce tartej a następnie formujemy paluszki. Należy dokładnie pokryć je bułką tartą, aby farsz nie wydostał się podczas smażenia. Smażymy w głębokim oleju na złoty kolor.
  • 3. Raita: Wszystkie składniki wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Odstawiamy na chwilę, aby smaki się połączyły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować