Kofta podawana w sposób widoczny na zdjęciu ceniona jest głównie przez mieszkańców południowych Indii. Świetnie smakuje z orzeźwiającą Raitą, czyli sosem na bazie jogurtu naturalnego i warzyw.
60 min
Składniki:
- 0,5kg ziemniaków
- 1 marchewka
- 50g orzechów nerkowca
- 100g twarogu
- 100g mąki
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka Garam Masala
- 0,5 łyżeczki chili w proszku
- 0,5 łyżeczki kminku w proszku
- sól
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Kofta warzywna z orzeźwiającą raitą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotowane ziemniaki, marchew oraz ser ubijamy tłuczkiem do ziemniaków. Wsypujemy mąkę. Dodajemy drobno posiekaną cebulę (część odkładamy, ponieważ posłuży nam do przygotowania Raity) i orzechy nerkowca. Dodajemy przyprawy i doprawiamy solą. Całość dokładnie mieszamy do momentu powstania jednolitej masy.
2.Formujemy z niej kulki wielkości jajka, obtaczamy je w bułce tartej a następnie formujemy paluszki. Należy dokładnie pokryć je bułką tartą, aby farsz nie wydostał się podczas smażenia. Smażymy w głębokim oleju na złoty kolor.
3.Raita: Wszystkie składniki wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Odstawiamy na chwilę, aby smaki się połączyły.
Komentarze