Ciasto lodowe z orzeźwiającą miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubij na puch. Partiami dodaj cukier, następnie żółtka. Resztę składników przesiej przez sito, połącz z masą, wymieszać ręcznie. Piec 35min w 175C.po upieczeniu biszkopt przetnij na pół i nasączyć naparem z mięty.
2.Masa lodowa: Cukierki i wodę rozpuszczamy. Budyń rozpuszczamy w 1/2szkl mleka, resztę gotujemy z cukrem. Wlać rozpuszczone cukierki, zagotować. Następnie dodać rozpuszczoną mieszankę budyniową, ugotuj budyń. Wystudzić. Masło i margarynę utrzeć na puch, porcjami dodajemy budyń-zmiksuj. Żelatynę rozpuszczamy i zostawiamy do lekkiego stężenia, łączymy z masą. Gotową masą przekładamy biszkopty, zostawiając troszkę do dekoracji.
3.Ciepłą ale nie wrzącą wodą zalewamy miętę. Zostawiamy do zaparzenia i ostygnięcia. Żelatynę rozpuszczamy i zostawiamy do lekkiego stężenia, łączymy z naparem z mięty. Lekko tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta. Udekorować masą i listkami mięty.
Komentarze