Ciasto lodowe z orzeźwiającą miętą

4.5 (141 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 10 osób
  • Trudny

Deser z cukierków lodowych do tego nutka orzeźwiającej mięty. Ciasto, w którym każdy znajdzie smak dla siebie.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • Biszkopt:
    6jaj
    1szkl cukru
    1szkl mąki pszennej
    2łyżeczki mąki ziemniaczanej
    2łyżeczka proszku do pieczenia
    1budyń śmietankowy

    Masa lodowa:
    200g cukierków lodowych
    1,5szkl mleka
    0,5kostki masła
    0,5kostki margaryny
    1/2szkl wody
    6łyżek cukru
    1budyń śmietankowy
    3łyżki żelatyny (na 1/2szkl ciepłej wody)

    Galaretka miętowa:
    500ml wody
    3duże gałązki świeżej mięty
    1,5łyżki żelatyny( na 1/2szkl ciepłej wody)

    Dodatkowo:
    1szkl naparu z mięty
    Listki mięty
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Napoje Ciasto

Ciasto lodowe z orzeźwiającą miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubij na puch. Partiami dodaj cukier, następnie żółtka. Resztę składników przesiej przez sito, połącz z masą, wymieszać ręcznie. Piec 35min w 175C.po upieczeniu biszkopt przetnij na pół i nasączyć naparem z mięty.
  • 2. Masa lodowa: Cukierki i wodę rozpuszczamy. Budyń rozpuszczamy w 1/2szkl mleka, resztę gotujemy z cukrem. Wlać rozpuszczone cukierki, zagotować. Następnie dodać rozpuszczoną mieszankę budyniową, ugotuj budyń. Wystudzić. Masło i margarynę utrzeć na puch, porcjami dodajemy budyń-zmiksuj. Żelatynę rozpuszczamy i zostawiamy do lekkiego stężenia, łączymy z masą. Gotową masą przekładamy biszkopty, zostawiając troszkę do dekoracji.
  • 3. Ciepłą ale nie wrzącą wodą zalewamy miętę. Zostawiamy do zaparzenia i ostygnięcia. Żelatynę rozpuszczamy i zostawiamy do lekkiego stężenia, łączymy z naparem z mięty. Lekko tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta. Udekorować masą i listkami mięty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować