Knedle z pieczarkami

4.5 (145 ocen)

Idealne na piątkowy obiad lub dla smakoszy knedli.

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg ziemniaków
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    15 dag mąki pszennej
    2 jajka

    Farsz:
    1/2 kg pieczarek
    3 łyżki tłuszczu
    1 cebula
    1 jajko
    1 łyżka bułki tartej
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Knedle Dania główne

Knedle z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować, następnie przestudzić i przepuścić przez praskę. Do zimnej masy ziemniaczanej dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz jajka i zagnieść ciasto.
  • 2. Pieczarki pokroić w małe kawałeczki, cebulę poddusić w tłuszczu. Gdy zacznie się rumienić dodać do niej pokrojone pieczarki i dusić razem do ich miękkości. Gdy pieczarki ostygną dodać do nich jajko, bułkę tartą , sól i pieprz do smaku, wymieszać.
  • 3. Z ciasta ziemniaczanego formować wałki, kroić je na plastry i lepić z nich placuszki o grubości około 1 cm. Każdy z nich napełniać nadzieniem z pieczarek i skleić nadając im tym samym kształt kulek. Gotować w osolonym wrzątku, około 5 minut od momentu wypłynięcia knedli na wierzch wody. Podawać polane masełkiem, skwarkami lub smażoną cebulką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować