knedle z truskawkami

3 (1 ocen)

  • 40 min

Każdy z nas uwielbia truskawki, lecz sezon na nie, nie trwa wiecznie. Wielka szkoda! Jesienią, wiosną czy zimą można na szczęście wykorzystać mrożone truskawki. Dzisiaj zapraszam na słodkie polskie danie w sam raz na piątek - knedle z truskawkami.

  • 40 min

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
    120 g mąki pszennej
    40 g kaszy manny
    1 jajo
    3 łyżki stopionego masła
    sól
    mrożone truskawki
    kilka listków świeżej mięty
    cukier do podsypania owoców oraz do posypania knedli
    bułka tarta
    masło do bułki
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Knedle z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę, jajo, stopione masło, sól i wyrabiamy gładkie ciasto. Na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na grubość ok. 6-7 mm i wycinamy dość spore krążki, na każdym kładziemy truskawki, listek mięty i łyżeczkę (lub mniej) cukru. Zlepiamy knedelki. Gotujemy ok. 10 minut w osolonym wrzątku. Podajemy z jogurtem, śmietaną lub okraszone bułeczką, uprażoną na maśle, dodatkowo można obsypać je cukrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mrożenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować