knedle z truskawkami
- wyświetlono: 301 |
- dodany do książki kucharskiej: 1 |
- polecenia: 0
Każdy z nas uwielbia truskawki, lecz sezon na nie, nie trwa wiecznie. Wielka szkoda! Jesienią, wiosną czy zimą można na szczęście wykorzystać mrożone truskawki. Dzisiaj zapraszam na słodkie polskie danie w sam raz na piątek - knedle z truskawkami.
40min PT40M
Składniki
500 g ugotowanych ziemniaków120 g mąki pszennej
40 g kaszy manny
1 jajo
3 łyżki stopionego masła
sól
mrożone truskawki
kilka listków świeżej mięty
cukier do podsypania owoców oraz do posypania knedli
bułka tarta
masło do bułki
Sposób przygotowania przepisu:
knedle z truskawkami
- 1. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę, jajo, stopione masło, sól i wyrabiamy gładkie ciasto. Na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na grubość ok. 6-7 mm i wycinamy dość spore krążki, na każdym kładziemy truskawki, listek mięty i łyżeczkę (lub mniej) cukru. Zlepiamy knedelki. Gotujemy ok. 10 minut w osolonym wrzątku. Podajemy z jogurtem, śmietaną lub okraszone bułeczką, uprażoną na maśle, dodatkowo można obsypać je cukrem. Smacznego!
Komentarze