Knedle z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki umyć, obrać i osuszyć.
Ziemniaki przecisnąć przez praskę do dużej miski. Wyrównać wierzch i podzielić na 4 części. Jedną część wyłożyć na resztę ziemniaków i w to miejsce nasypać mąkę pszenną (ok 2 szkl). Dodać mąkę ziemniaczaną i jajko. Zagnieść gładkie ciasto. Ciasto powinno się trochę kleić, nie może być za twarde knedle też będą twarde. Z ciasta uformować wałek o średnicy ok 8cm i pokroić na plastry 1,5-2 cm. Na środek kłaść truskawkę i posypać ok 1/2 łyżeczki cukru. Zlepić brzegi i uformować kulkę. Knedle kłaść na deseczce posypanej mąką.
W dużym garnku zagotować wodę z łyżeczką soli. Na wrzątek kłaść knedle (nie za dużo na raz) i gotować partiami po ok 3-4 minuty od wypłynięcia na wierzch.
Knedle podajemy polane śmietaną i posypane cukrem i cynamonem lub z bułką tartą zrumienioną na maśle.
Komentarze