Knedle z truskawkami

4.5 (175 ocen)

  • 30 min

Idealne na upalne dni, kiedy mamy ochotę na coś lekkiego i szybkiego do przygotowania!

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    1 jajo (całe)
    mąka pszenna
    truskawki
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery Knedle

Knedle z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie, studzimy i przeciskamy przez praskę.
    Do ziemniaków dodajemy całe jajo i mąkę (w zależności od rodzaju ziemniaków - sypiemy tyle mąki, aby wyrobiło nam się gładkie ciasto i nie przywierało do ręki). Płuczemy truskawki, pozostawiamy przez chwilę na durszlaku, aby obeschły i dodajemy trochę cukru (większe kroimy na pół). Teraz rwiemy po kawałku nasze ciasto, nakładamy truskawkę i formujemy kule, które układamy na oprószonej mąką stolnicy. W garnku gotujemy lekko osoloną wodę i wrzucamy knedle. Delikatnie mieszamy, po wypłynięciu gotujemy jeszcze przez chwilę (najlepiej wyjąć jedną sztukę i sprawdzić, czy nie jest surowa) i wyjmujemy.
  • 2. Na patelni podsmażamy masło z bułką tartą na złoty kolor, polewamy knedle i posypujemy cukrem. Możemy również zamiast masła polać je śmietanką 30% i posypać cukrem. W obu wersjach są pyszne.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować