Knedle z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie, studzimy i przeciskamy przez praskę.
Do ziemniaków dodajemy całe jajo i mąkę (w zależności od rodzaju ziemniaków - sypiemy tyle mąki, aby wyrobiło nam się gładkie ciasto i nie przywierało do ręki). Płuczemy truskawki, pozostawiamy przez chwilę na durszlaku, aby obeschły i dodajemy trochę cukru (większe kroimy na pół). Teraz rwiemy po kawałku nasze ciasto, nakładamy truskawkę i formujemy kule, które układamy na oprószonej mąką stolnicy. W garnku gotujemy lekko osoloną wodę i wrzucamy knedle. Delikatnie mieszamy, po wypłynięciu gotujemy jeszcze przez chwilę (najlepiej wyjąć jedną sztukę i sprawdzić, czy nie jest surowa) i wyjmujemy.
2.Na patelni podsmażamy masło z bułką tartą na złoty kolor, polewamy knedle i posypujemy cukrem. Możemy również zamiast masła polać je śmietanką 30% i posypać cukrem. W obu wersjach są pyszne.
Komentarze