Serowe knedle z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser biały rozdrobnić widelcem (można również zmielić, wówczas uzyskamy jednolita konsystencje ciasta). Dodać mąkę, jajka i szczyptę soli. Zarobić ciasto, gdy jest zbyt klejące należy dosypać mąki. Warto włożyć ciasto na pół godziny do lodówki.
2.Stolnicę podsypać mąką. Truskawki delikatnie obtoczyć w mące (nie będą puszczały soku). Wyciągnąć połowę ciasta i podzielić na małe kawałki (mniej więcej 12 w zależności od wielkości truskawek). Kolejno obtaczać truskawki w cieście tworząc kuleczki (można dodać cukier, wówczas knedle będą słodsze).
3.Knedle gotować w osolonej wodzie. Gotować kilka minut od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię wody. Podawać z masłem i bułka tartą lub śmietaną/jogurtem naturalnym. Smacznego;)
Porady
Dla dbających o linię można użyć chudego twarogu, a mąkę pszenną wymieszać z mąką razową.
Komentarze