Serowe knedle z truskawkami

4.39 (154 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Wersja knedli bez ziemniaków, smakują wszystkim!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • *0,5 kg białego sera,
    *1,5 szklanki mąki,
    *2 jaja,
    *około 25 średniej wielkości truskawek,
    *sól, cukier, mąka do podsypania
Wystaw ocenę:

4.39 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Serowe knedle z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser biały rozdrobnić widelcem (można również zmielić, wówczas uzyskamy jednolita konsystencje ciasta). Dodać mąkę, jajka i szczyptę soli. Zarobić ciasto, gdy jest zbyt klejące należy dosypać mąki. Warto włożyć ciasto na pół godziny do lodówki.
  • 2. Stolnicę podsypać mąką. Truskawki delikatnie obtoczyć w mące (nie będą puszczały soku). Wyciągnąć połowę ciasta i podzielić na małe kawałki (mniej więcej 12 w zależności od wielkości truskawek). Kolejno obtaczać truskawki w cieście tworząc kuleczki (można dodać cukier, wówczas knedle będą słodsze).
  • 3. Knedle gotować w osolonej wodzie. Gotować kilka minut od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię wody. Podawać z masłem i bułka tartą lub śmietaną/jogurtem naturalnym. Smacznego;)

Porady

Dla dbających o linię można użyć chudego twarogu, a mąkę pszenną wymieszać z mąką razową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować