Knedle z selerem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

To knedle o nietypowym kształcie i oryginalnym sycącym farszu. Będąrozchwytywane podczas rodzinnego obiadu. Z dodatkiem jednego z moichulubionych warzyw trudno się będzie im oprzeć.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki ciasta:
    Około 1,5 kg zimniaków
    Około 1 szklanka mąki pszennej
    1-2 jajka
    Składniki farszu:
    1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
    Cebulka
    Kawałek selera
    Około 40 dag mięsa mielonego
    olej
    Sól
    Pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Knedle z selerem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obierz, ugotuj i gdy wystygną całkowicie przepuść przez
    praskę. Następnie dodaj jajko i mąkę i zagnieć ciasto. Jeśli będzie
    za rzadkie dodaj trochę więcej mąki.
  • 2. Selera ugotuj i drobno posiekaj. Cebulę obierz, pokrój i podsmaż
    razem z mięsem. Odsącz mięso z cebulą z nadmiaru tłuszczu i dodaj do
    niego kaszę oraz selera. Przypraw do smaku. Możesz też zmielić farsz
    lub zbledować, będzie wtedy łatwiej go nałożyć do knedli.
  • 3. Z ciasta odrywaj niewielkie kulki, spłaszczaj je i nakładaj porcje
    farszu. Zlepiaj knedle, zlepiając palcami dookoła brzegi ciasta tak by
    tworzyły wzorek. Wrzucaj do wrzątku i gotuj, aż do wypłynięcia.
    Podawaj z podsmażoną cebulką i sałatką warzywną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować