To knedle o nietypowym kształcie i oryginalnym sycącym farszu. Będąrozchwytywane podczas rodzinnego obiadu. Z dodatkiem jednego z moichulubionych warzyw trudno się będzie im oprzeć.
30 min
Składniki:
Składniki ciasta:
Około 1,5 kg zimniaków
Około 1 szklanka mąki pszennej
1-2 jajka
Składniki farszu:
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
Cebulka
Kawałek selera
Około 40 dag mięsa mielonego
olej
Sól
Pieprz
Knedle z selerem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obierz, ugotuj i gdy wystygną całkowicie przepuść przez
praskę. Następnie dodaj jajko i mąkę i zagnieć ciasto. Jeśli będzie
za rzadkie dodaj trochę więcej mąki.
2.Selera ugotuj i drobno posiekaj. Cebulę obierz, pokrój i podsmaż
razem z mięsem. Odsącz mięso z cebulą z nadmiaru tłuszczu i dodaj do
niego kaszę oraz selera. Przypraw do smaku. Możesz też zmielić farsz
lub zbledować, będzie wtedy łatwiej go nałożyć do knedli.
3.Z ciasta odrywaj niewielkie kulki, spłaszczaj je i nakładaj porcje
farszu. Zlepiaj knedle, zlepiając palcami dookoła brzegi ciasta tak by
tworzyły wzorek. Wrzucaj do wrzątku i gotuj, aż do wypłynięcia.
Podawaj z podsmażoną cebulką i sałatką warzywną.
Komentarze