Knedle z truskawkami uwielbiają dzieci i dorośli. Można lepić malutkie lub całkiem spore. Podawać też można na różne sposoby. Ja tym razem przygotowałam knedle z dodatkiem sera, polane musem truskawkowym. Wyszły pycha :)
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg ziemniaków
2 szklanki mąki
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
200 g twarogu
1 jajko
350-400 g truskawek
1-2 łyżki cukru
Knedle serowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie i wystudzić. Zimne ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mielenia razem z twarogiem. Do ziemniaków i sera dodać oba gatunki mąki oraz jajko i wyrabić gładkie ciasto. Jeśli ziemniaki były za mało mączyste można dodać trochę więcej mąki.
2.Z ciasta uformować wałek, pokroić na jednakowe kawałki i rozpłaszczyć w dłoni (można użyć innej metody, odrywając po kawałku ciasta z całośći). Truskawki umyć i pozbawić szypułek.Na każdym placuszku ciasta położyć truskawkę, zlepić placek i uformować zgrabną, średniej wielkości kulkę.
3.Knedle z truskawkami gotować partiami w osolonej wodzie. Wrzucić na wrzątek i gotować około 2-3 minut od wypłynięcia. Pozostałe truskawki zmiksować na mus z cukrem i polać knedle. Smacznego!
Komentarze