Knedle na ostro

5 (145 ocen)

  • 45 min

Jednocześnie czeskie ale trochę po mojemu czyli knedle na ostro okraszone skwarkami.

  • 45 min

Składniki:

  • Na ciasto:

    1 kg ugotowanych ziemniaków
    1,2 łyżki masła
    3 łyżki kaszy manny
    1 jajko
    2 żółtka
    1,5 szkl. mąki pszennej
    sól do smaku

    Farsz:

    dowolne mięso mielone
    cebula
    czosnek
    przyprawy

    Okrasa:
    cebula
    boczek
    skwarki
Wystaw ocenę:

5 (145 ocen)

Zobacz również:

Knedle Dania główne

Knedle na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Knedle na ostro 1. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę na gładkie piure, dodać masło, żółtka i jako, kaszę oraz sól . Wszystko wymieszać na gładką masę. Następnie dodać mąkę i wyrobić gładkie ciasto.
    Mój farsz to kiełbasa starta na tarce o drobnych oczkach podsmażona z posiekaną cebulą i czosnkiem. Doprawiona pieprzem, solą i przyprawą do gyrosa oraz odrobiną imbiru. (moja rodzina lubi takie smaki). Nadzienie można zrobić wg uznania. Okrasa: w rondelku podsmażyć boczek i cebulkę, dodać skwarki (ja użyłam mrożonych).
    Na stolnicy z ciasta formować walce i wykrawać z nich krążki. Na środek każdego krążka nałożyć farsz i zawinąć w zgrabne kulki. Knedle gotować przez ok 15 min na średnim "ogniu".
    Po wyjęciu okrasić.

Porady

Ciasto na knedle wg zamieszczonego przepisu jest uniwersalne, można go stosować również do knedli na słodko z owocami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Czeska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować