Knedle na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę na gładkie piure, dodać masło, żółtka i jako, kaszę oraz sól . Wszystko wymieszać na gładką masę. Następnie dodać mąkę i wyrobić gładkie ciasto.
Mój farsz to kiełbasa starta na tarce o drobnych oczkach podsmażona z posiekaną cebulą i czosnkiem. Doprawiona pieprzem, solą i przyprawą do gyrosa oraz odrobiną imbiru. (moja rodzina lubi takie smaki). Nadzienie można zrobić wg uznania. Okrasa: w rondelku podsmażyć boczek i cebulkę, dodać skwarki (ja użyłam mrożonych).
Na stolnicy z ciasta formować walce i wykrawać z nich krążki. Na środek każdego krążka nałożyć farsz i zawinąć w zgrabne kulki. Knedle gotować przez ok 15 min na średnim "ogniu".
Po wyjęciu okrasić.
Porady
Ciasto na knedle wg zamieszczonego przepisu jest uniwersalne, można go stosować również do knedli na słodko z owocami.
Komentarze