Mini Ptysie

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Chrupiące ciasto i karpatkowy krem. Z tego przepisu mini ptysie wychodzą idealne.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 szklanka wody
    80 g masła
    1 szklanka mąki
    4 jajka
    1/3 łyżeczki soli

Mini ptysie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę z masłem zagotować, dodać sól i mąkę, energicznie mieszając aby mąka się zaparzyła. Ciasto ma być błyszczące. Ostudzić. Następnie do ciasta dodawać po jednym jaku i miksować do połączenia składników. Ciasto ma być w konsystencji śmietany. Przełożyć do szprycy i wyciskać małe ptysie. Piec w 200 st. przez ok 25-30 min. Bardzo ważne aby podczas pieczenia nie otwierać piekarnika, ponieważ ptysie opadną.
    Po przestudzeniu ptysie nadziewać dowolnym kremem wg uznania. Mojej rodzinie najbardziej smakują z kremem karpatkowym. Polecam też wersję z bitą śmietaną. Wierch posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy