Kartacze ziemniaczane z twarogiem na ostro

4.5 (163 ocen)

  • 50 min

polecam ziemniaczne a'la knedle , kartaczke nadziane duza iliscia ostrego twarogu z nuta rozmarynu-sycace, smaczne , rozgrzewające....

  • 50 min

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
    około 1\ 2 kg surowych ziemniaków
    około 4-5 łyżek mąki ziemniaczanej
    2 małe jajka
    sól,
    pieprz świezo zmielony
    około 300 g sera twarogowego białego
    szczypta rozmarynu
    do okraszenia:
    cebula
    około 20 dag boczku
    natka do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Knedle Dania główne Ser

Kartacze ziemniaczane z twarogiem na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Gotowane ziemniaki przeciskam przez praskę.
    Surowe ziemniaki obieram i ścieram na drobnej tarce.
    Odciskam z nadmiaru soku.
    W większej misce umieszaczam zmielone ziemniaki, dodaje starte ziemniaki ,makę ziemniaczana i jajka. Przyprawiam do smaku, wyrabiam mase .
    2.Twaróg rozdrabiam ( lub miele )doprawiam sola i pieprzem i szczypta rozmarynu tak by miał wyrazisty ostry smak)
    Kawałki ciasta ziemniaczanego odrywam , spłaszczam w dłoni , nakladam farsz i dokładnie zlepiam formujac okragle koła .

    3. Nastepnie kolejno po kilka sztuk( w zalezności od wielosci garnka ) wrzucam na osolony wrzatek .
    Po wypłynięciu gotuje przez 10 minut, w miedzyczasie delikatnie obracam drewniania łyżką tak by ich nie uszkodzic.
    Odcedzam i podaje z okraszone podsmażona cebula z boczkiem Dekoruje natką, smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować