1 kg ugotowanych ziemniaków
około 1\ 2 kg surowych ziemniaków
około 4-5 łyżek mąki ziemniaczanej
2 małe jajka
sól,
pieprz świezo zmielony
około 300 g sera twarogowego białego
szczypta rozmarynu
do okraszenia:
cebula
około 20 dag boczku
natka do dekoracji
Kartacze ziemniaczane z twarogiem na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Gotowane ziemniaki przeciskam przez praskę.
Surowe ziemniaki obieram i ścieram na drobnej tarce.
Odciskam z nadmiaru soku.
W większej misce umieszaczam zmielone ziemniaki, dodaje starte ziemniaki ,makę ziemniaczana i jajka. Przyprawiam do smaku, wyrabiam mase .
2.Twaróg rozdrabiam ( lub miele )doprawiam sola i pieprzem i szczypta rozmarynu tak by miał wyrazisty ostry smak)
Kawałki ciasta ziemniaczanego odrywam , spłaszczam w dłoni , nakladam farsz i dokładnie zlepiam formujac okragle koła .
3. Nastepnie kolejno po kilka sztuk( w zalezności od wielosci garnka ) wrzucam na osolony wrzatek .
Po wypłynięciu gotuje przez 10 minut, w miedzyczasie delikatnie obracam drewniania łyżką tak by ich nie uszkodzic.
Odcedzam i podaje z okraszone podsmażona cebula z boczkiem Dekoruje natką, smacznego
Komentarze