Kluski ziemniaczane z dynią

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Przepis mojej babci. Podawane były z mlekiem.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    20 dkg dyni
    1 jajko
    1 szklanka mąki pszennej
    1 łyżka oliwy
    sól.pieprz
    Sos
    20 dkg sera pleśniowego błękitny
    3 łyżki śmietany
    2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski ziemniaczane z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię obrać, pokroić w kostkę , ugotować, odsączyć, przecisnąć przez praskę. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tartce, odcisnąć sok. Odciśnięte ziemniaki połączyć z dynią, jajkiem i mąką. Doprawić solą i pieprzem. Masa powinna być gęsta. Gdyby była rzadka to dodać mąkę. W garnku zagotować wodę z łyżeczką soli i odrobiną oleju. Łyżkę stołową zanurzyć w gorącej wodzie, nabierać łyżką ciasto i wrzucać na wrzątek. Mieszać aby kluski nie przywarły do dna. Gotować 5 min od wypłynięcia na wierzch. Wyjmować łyżką cedzakową.
    Do małego garnka wrzucić ser , wlać śmietanę , wymieszać. Garnek ustawić na małym ogniu, cały czas mieszając, rozpuścić ser..Kluski wyłożyć na talerz polać sosem i posypać orzechami. Podawać gorące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować