Kluski ziemniaczane z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię obrać, pokroić w kostkę , ugotować, odsączyć, przecisnąć przez praskę. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tartce, odcisnąć sok. Odciśnięte ziemniaki połączyć z dynią, jajkiem i mąką. Doprawić solą i pieprzem. Masa powinna być gęsta. Gdyby była rzadka to dodać mąkę. W garnku zagotować wodę z łyżeczką soli i odrobiną oleju. Łyżkę stołową zanurzyć w gorącej wodzie, nabierać łyżką ciasto i wrzucać na wrzątek. Mieszać aby kluski nie przywarły do dna. Gotować 5 min od wypłynięcia na wierzch. Wyjmować łyżką cedzakową.
Do małego garnka wrzucić ser , wlać śmietanę , wymieszać. Garnek ustawić na małym ogniu, cały czas mieszając, rozpuścić ser..Kluski wyłożyć na talerz polać sosem i posypać orzechami. Podawać gorące.
Komentarze