Kluski szwajcarskie

4.5 (149 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem na emeryturze, przedtem pracowałam w biurze. Ten przepis dostałam od koleżankize Szwajcarii. Kluski są przepyszne. Wnuczek za nimi przepada.

Składniki:

  • ● 40 dag mąki krupczatki lub kaszy manny
    ● 40 dag mąki pszennej
    ● 7 jajek
    ● 1 szkl. mleka
    ● 4 łyżeczki soli
    ● 10 dag masła
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski szwajcarskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obie mąki przesiewamy
    przez sito. Wbijamy jajka,
    wlewamy mleko i szklankę
    wody. Mieszamy do uzyskania
    jednolitej masy.
  • 2. Zagotowujemy 2,5-3 litry
    wody, solimy. Masę przecieramy
    przez sito z dużymi
    otworami. Chwilę gotujemy
    i odcedzamy.
  • 3. Masło roztapiamy na patelni
    i polewamy kluski.

Porady

Kluski doskonale pasują do strogonowa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PPWS_04-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Szwajcarskie kluski parzone z sosem mlecznym

To może cię zainteresować