Szwajcarskie kluski parzone z sosem mlecznym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sos: żółtka ucieramy
z cukrami do białości. Białka
ubijamy na sztywną pianę, dodajemy mleko i delikatnie
mieszamy z żółtkami.
2.Ciasto: mleko zagotowujemy
z masłem i solą. Wsypujemy
mąkę i energicznie
mieszamy, aż ciasto będzie
odchodzić od garnka. Lekko
studzimy. Miksując, wbijamy
kolejno jajka.
3.Łyżeczkami nabieramy
porcje ciasta i wkładamy do
osolonej wrzącej wody. Po
wypłynięciu gotujemy chwilę
pod przykryciem. Wyjmujemy
łyżką cedzakową. Wkładamy
do posmarowanego
masłem i posypanego bułką
tartą naczynia żaroodpornego.
Polewamy sosem i zapiekamy
ok. 20 minut w 180 °C.
Dekorujemy malinami.
Komentarze