Szwajcarskie kluski parzone z sosem mlecznym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Idealne dla tych, którzy lubią obiady na słodko.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 1 szkl. mleka
    ● 1 szkl. mąki
    ● łyżka masła
    ● 3 jajka
    ● szczypta soli
    Sos:
    ● 1 szkl. mleka
    ● 3 jajka
    ● 4 łyżki cukru
    ● cukier wanilinowy
    Oraz:
    ● masło i bułka tarta do formy
    ● maliny do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Kluski

Szwajcarskie kluski parzone z sosem mlecznym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos: żółtka ucieramy
    z cukrami do białości. Białka
    ubijamy na sztywną pianę, dodajemy mleko i delikatnie
    mieszamy z żółtkami.
  • 2. Ciasto: mleko zagotowujemy
    z masłem i solą. Wsypujemy
    mąkę i energicznie
    mieszamy, aż ciasto będzie
    odchodzić od garnka. Lekko
    studzimy. Miksując, wbijamy
    kolejno jajka.
  • 3. Łyżeczkami nabieramy
    porcje ciasta i wkładamy do
    osolonej wrzącej wody. Po
    wypłynięciu gotujemy chwilę
    pod przykryciem. Wyjmujemy
    łyżką cedzakową. Wkładamy
    do posmarowanego
    masłem i posypanego bułką
    tartą naczynia żaroodpornego.
    Polewamy sosem i zapiekamy
    ok. 20 minut w 180 °C.
    Dekorujemy malinami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_08-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować