Kluski śląskie z sosem mięsno - pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotowane w osolonej wodzie, przestygnięte ziemniaki przecisnąć przez praskę. Włożyć do miski i lekko uklepać. Podzielić na cztery części. Jedną część wyjąć, rozłożyć na pozostałych ziemniakach a puste miejsce uzupełnić mąką ziemniaczaną. Dodać jajko i zagnieść ciasto.
2.Z ciasta toczyć wałki i odcinać kawałki wielkości orzecha włoskiego. Formować kulki i w każdej na środku palcem zrobić wgłębienie.
3.W szerokim rondlu zagotować wodę i posolić. Kluski wrzucać partiami i gotować 1-2 minuty od wypłynięcia.
4.Mięso zmielić i usmażyć na patelni na złoty kolor. W trakcie smażenia dodać posiekaną cebulkę, pod koniec dodać przyprawy i pokrojone w plastry pieczarki. Chwilę razem smażyć a następnie dodać bulion i gotować ok. 10 minut. Śmietanę wymieszać z mąką, dodać do sosu i mieszając zagotować.
Komentarze