Kluski śląskie z sosem mięsno - pieczarkowym

4.49 (175 ocen)

Rzadko robię kluski śląskie, ale w tej wersji bardzo nam smakują.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    1 jajko
    mąka ziemniaczana
    sól

    Sos:
    250 g wieprzowiny
    100 g pieczarek
    2 szalotki
    1/2 szklanki śmietany
    1 łyżkę mąki
    0.5 l bulionu warzywnego
    majeranek
    tymianek
    pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

4.49 (175 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski śląskie z sosem mięsno - pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki 1. Ugotowane w osolonej wodzie, przestygnięte ziemniaki przecisnąć przez praskę. Włożyć do miski i lekko uklepać. Podzielić na cztery części. Jedną część wyjąć, rozłożyć na pozostałych ziemniakach a puste miejsce uzupełnić mąką ziemniaczaną. Dodać jajko i zagnieść ciasto.
  • Kluski 2. Z ciasta toczyć wałki i odcinać kawałki wielkości orzecha włoskiego. Formować kulki i w każdej na środku palcem zrobić wgłębienie.
  • Kluski 3. W szerokim rondlu zagotować wodę i posolić. Kluski wrzucać partiami i gotować 1-2 minuty od wypłynięcia.
  • 4. Mięso zmielić i usmażyć na patelni na złoty kolor. W trakcie smażenia dodać posiekaną cebulkę, pod koniec dodać przyprawy i pokrojone w plastry pieczarki. Chwilę razem smażyć a następnie dodać bulion i gotować ok. 10 minut. Śmietanę wymieszać z mąką, dodać do sosu i mieszając zagotować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować