Marchewka z groszkiem jak u Babci

4.5 (179 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Moje wspomnienie z dzieciństwa.
Doskonały dodatek do kotletów z kurczaka ,schabowych i mielonych.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 paczka mrożonej marchewki z groszkiem
    4 - 5 plastry boczku wędzonego
    3 łyżki mąki
    pieprz,sól,ocet
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Kotlety Dodatki

Marchewka z groszkiem jak u babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wsypujemy marchewkę z groszkiem zalewamy wodą.( wody tylko tyle aby przykryła warzywa.) Gotujemy w lekko posolonej wodzie około 15 minut do miękkości warzyw. Odlewamy nadmiar wody ale zostawiamy trochę na dnie.
    Boczek kroimy w kosteczkę wrzucamy do rądelka , zesmażamy dodajemy mąkę i pół szklanki wody energicznie mieszając robimy zasmażkę (powinna być szklista i odchodzić od ścianek garnka ) dodajemy do marchewki z groszkiem dokładnie mieszamy , zagotowujemy. Na koniec
    dodajemy sól , pieprz i 1 -2 łyżki octu do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek Marchewka Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Mielenie Obiad

Podobne przepisy

4.25 (232 ocen)

Amoniaczki jak u babci

To może cię zainteresować