Kluski śląskie z selera w sosie grochowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Seler obieramy, kroimy na mniejsze kawałki gotujemy ,robimy puree (najlepiej przepuścić przez maszynkę do mielenia) ,dodajemy mąkę. Ciasto wyrabiamy i studzimy. Z ciasta formujemy niewielkie kulki ,w każdej palcem robimy dołek. Wrzucamy na osolony wrzątek ,gotujemy 5-7 min od wypłynięcia na powierzchnię.
Groch moczymy przez noc w zimnej wodzie (około 500 ml). Całość przelewamy do garnka i gotujemy do miękkości. Studzimy i blendujemy na jednolitą masę.
Pieczarki kroimy na plasterki, marchewki w krążki, cebulę i czosnek siekamy. Boczek kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki smażymy na rozgrzanym tłuszczu, dodajemy do sosu i podgrzewamy. W razie potrzeby sos rozrzedzamy lub redukujemy, w zależności od preferencji kulinarnych. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Komentarze