Kluski śląskie z selera w sosie grochowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jak my kochamy eksperymenty

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 duży seler korzeniowy (ok 1 kg)
    około 250 g mąki ziemniaczanej
    200 g grochu zielonego (połówki)
    200 g pieczarek
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2-3 młode marchewki
    200 g boczku wędzonego
    2 łyżki oleju
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski śląskie Dania główne

Kluski śląskie z selera w sosie grochowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kluski śląskie z selera w sosie grochowym 1. Seler obieramy, kroimy na mniejsze kawałki gotujemy ,robimy puree (najlepiej przepuścić przez maszynkę do mielenia) ,dodajemy mąkę. Ciasto wyrabiamy i studzimy. Z ciasta formujemy niewielkie kulki ,w każdej palcem robimy dołek. Wrzucamy na osolony wrzątek ,gotujemy 5-7 min od wypłynięcia na powierzchnię.

    Groch moczymy przez noc w zimnej wodzie (około 500 ml). Całość przelewamy do garnka i gotujemy do miękkości. Studzimy i blendujemy na jednolitą masę.

    Pieczarki kroimy na plasterki, marchewki w krążki, cebulę i czosnek siekamy. Boczek kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki smażymy na rozgrzanym tłuszczu, dodajemy do sosu i podgrzewamy. W razie potrzeby sos rozrzedzamy lub redukujemy, w zależności od preferencji kulinarnych. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Seler Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować