Kluski śląskie

5 (1 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wbrew pozorom bardzo łatwe w przyrządzeniu a domowe to zupełnie inny smak niż kupione ze sklepu. Cały sekret polega chyba na wyczuciu wilgotności ziemniaków bo o każdej porze roku jest ona inna.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1 kg ugotowanych ziemniaków
    - 1 płaska łyżka soli
    - mąka ziemniaczana
    - 1 jajko jeśli mamy suche stare ziemniaki (do młodych nie dodajemy jajka)
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kluski śląskie Dodatki

Kluski śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kluski 2 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i zostawiamy do przestygnięcia. Rozgniatamy bądź też przeciskamy przez praskę, maszynkę. Wykładamy je na talerz i uklepujemy. Wyjmujemy 1/4 ziemniaków i w to miejsce dodajemy tyle samo mąki ziemniaczanej.
  • kluski 3 2. Następnie dodajemy wyjęte ziemniaki (jajko jeśli mamy suche ziemniaki co zdarza się bardziej w przypadku starych ziemniaków) i całość zagniatamy formując jednolitą kulkę. Odrywamy po kawałku formując kulkę, układamy na stolnicy i palcem w środku robimy dziurkę. Kluski gotujemy we wrzącej wodzie do wypłynięcia. Z podanej ilości otrzymamy ok. 30 szt klusek
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować