Wbrew pozorom bardzo łatwe w przyrządzeniu a domowe to zupełnie inny smak niż kupione ze sklepu. Cały sekret polega chyba na wyczuciu wilgotności ziemniaków bo o każdej porze roku jest ona inna.
15 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 1 płaska łyżka soli
- mąka ziemniaczana
- 1 jajko jeśli mamy suche stare ziemniaki (do młodych nie dodajemy jajka)
Kluski śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i zostawiamy do przestygnięcia. Rozgniatamy bądź też przeciskamy przez praskę, maszynkę. Wykładamy je na talerz i uklepujemy. Wyjmujemy 1/4 ziemniaków i w to miejsce dodajemy tyle samo mąki ziemniaczanej.
2.Następnie dodajemy wyjęte ziemniaki (jajko jeśli mamy suche ziemniaki co zdarza się bardziej w przypadku starych ziemniaków) i całość zagniatamy formując jednolitą kulkę. Odrywamy po kawałku formując kulkę, układamy na stolnicy i palcem w środku robimy dziurkę. Kluski gotujemy we wrzącej wodzie do wypłynięcia. Z podanej ilości otrzymamy ok. 30 szt klusek
Komentarze