Kluski na wypasie

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Kluski śląskie nadziane mięsem mielonym, pyszne i sycące danie. Danie na wypasie;)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na kluski slaskie:
    500 gram ziemniaków
    Mąka ziemniaczana
    1 jajko
    szczypta soli

    Farsz:
    500 gram mięsa mielonego (U mnie wołowo-wieprzowe)
    1 cebula
    1 łyżka oleju
    1 łyżka suszonego tymianku
    Sól i pieprz

    Okrasa:
    150 gram boczku wędzonego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kluski śląskie

Kluski na wypasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, solimy i gotujemy. Przeciskamy przez praskę.
  • 2. Przygotowujemy farsz: cebulkę kroimy w drobną kostke, podsmażamy na oleju. Wrzucamy mięso i obsmażamy aż odparuje z niego woda.
  • 3. Ziemniaki dzielimy na 4 części. W miejsce 1/4 części wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dodajemy 1 jajko i zagniatamy ciasto na kluski.
  • 4. Kluski formujemy tak, aby w środku był farsz.
  • 5. Kluski wrzucamy do gotującej sie wody i gotujemy około 7 minut. (Kluski muszą wypłynąć do góry i chwilkę się gotowac)
  • 6. Przygotowujemy okrase: boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy aż powstaną chrupiące skwarki.
  • 7. Kluski podajemy okraszone skwarkami.
  • 8. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować