Jabłka na wypasie

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne, łatwe w przyrządzeniu, nie zasłodzi smakoszy, a dogodzi podniebieniu.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Herbatniki
    Śmietana 30% lub 36 % 800ml
    0,5kg jabłek
    Masa krówkowa 400g
    Cukier 3 łyżki
    Cukier puder 4 łyżki
    Orzechy do dekoracji
    Żelatyna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Jabłka na wypasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy i kroimy na 4 części, wydrążamy środki. Wkładamy do garnka zalewamy wodą około 2 litry, dodajemy cukier i gotujemy all dente. Odcedzamy, studzimy i kroimy w kostkę, wielkość wedle uznania.
    Rozpuszczamy 2 łyżki żelatyny w 80 ml gorącej wody. Następnie trzeba ja wystudzić.
    400ml śmietany ubijamy, gdy tężeje dodajemy cukier puder i Wystudzoną żelatynę,
    Następnie dodajemy jabłka i mieszamy łyżką aby się obkleiły w śmietanie.
    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy herbatniki
  • 2. Na herbatniki wykładamy masę śmietanowo-jabłkową.
    Rozrabiamy żelatynę również 2 łyżki w 80 ml gorącej wody, i wystudzamy.
    Układamy kolejną warstwę herbatników.
    Kolejne 400 ml śmietany ubijamy na sztywno, dodajemy masę kajmakową, i żelatynę.
    Gotową masę kładziemy na herbatniki
    Na wierzch posypujemy orzechami.

Porady

Śmietanę wyjmujemy prosto z lodówki aby była schłodzona. Herbatniki smaruje troszke mlekiem żeby sie dobrze kroiły.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Bez gotowania

Podobne przepisy

To może cię zainteresować