Jabłka na wypasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obieramy i kroimy na 4 części, wydrążamy środki. Wkładamy do garnka zalewamy wodą około 2 litry, dodajemy cukier i gotujemy all dente. Odcedzamy, studzimy i kroimy w kostkę, wielkość wedle uznania.
Rozpuszczamy 2 łyżki żelatyny w 80 ml gorącej wody. Następnie trzeba ja wystudzić.
400ml śmietany ubijamy, gdy tężeje dodajemy cukier puder i Wystudzoną żelatynę,
Następnie dodajemy jabłka i mieszamy łyżką aby się obkleiły w śmietanie.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy herbatniki
2.Na herbatniki wykładamy masę śmietanowo-jabłkową.
Rozrabiamy żelatynę również 2 łyżki w 80 ml gorącej wody, i wystudzamy.
Układamy kolejną warstwę herbatników.
Kolejne 400 ml śmietany ubijamy na sztywno, dodajemy masę kajmakową, i żelatynę.
Gotową masę kładziemy na herbatniki
Na wierzch posypujemy orzechami.
Porady
Śmietanę wyjmujemy prosto z lodówki aby była schłodzona. Herbatniki smaruje troszke mlekiem żeby sie dobrze kroiły.
Komentarze