Popularne longery ale w nieco bogatszej wersji. Pyszna bułka, delikatny kurczak oraz domowy sos. Możemy do niego dodać dodatki takie jak lubimy np. sałata, ogórek, pomidor. Są naprawdę pyszne i polecam wypróbować.
Longery na wypasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzewam( nie może być gorące) oraz rozpuszczam masło.
Do miski wlewam mleko oraz wodę i kruszę drożdże. Dodaję cukier, mieszam i odstawiam na 5 minut.
Do miski dodaję mąkę, zaczyn, sól, jajko i wyrabiam ciasto. Odstawiam na 30 minut.
Mięso kroję na większe paski i przyprawiam : sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany itp.
Cebule oraz ogórek drobniutko kroję i dodaję musztardę, ketchup i majonez. wszystko dokładnie mieszam i dodaję jeszcze ewentualnie przyprawy.
Gdy ciasto urośnie formuje z niego podłużne, małe bułeczki i smaruję jajkiem oraz sezamem. piekę w piekarniku nagrzanym do 220 stopni ok. 25 minut.
Gdy bułki się pieką przygotowuję panierkę z jajka, mąki , mleka oraz przypraw i maczam w niej mięso. Po namoczeniu obtaczam jeszcze w mące i smażę na oleju z każdej strony.
Po upieczeniu bułek delikatnie je nacinam i układam wszystkie składniki. Longery polewam sosem na początku i na końcu.
Komentarze