Klopsy rybne w pomidorowo-ziołowym sosie

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Klopsiki rybne gotowane w pomidorowym sosie ze świeżymi, aromatycznymi ziołami. 

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Klopsy:
    Filet rybny (u mnie pstrąg łososiowy) - 300g
    Jajko - 1szt
    Bułka tarta - ok 2-3 łyżki
    Otręby - 1 łyżka
    Sól, pieprz, papryka słodka, sumak
    Sos:
    Pomidory z puszki - 400g
    Cebula - 2szt
    Czosnek - 1 ząbek
    Olej - 1 łyżka
    Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
    Sriracha - 1 łyżeczka
    Świeże zioła - tymianek i rozmaryn - po 1 gałązce
    Sól pieprz
    Dodatkowo:
    Ryż - 150g
    Curry - 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z ryb

Klopsy rybne w pomidorowo-ziołowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Klopsy rybne w pomidorowo-ziołowym sosie 1. Ryż przygotowujemy zgodnie z instrukcją, ale do wody zamiast soli dodajemy curry.

    Filet blendujemy. Dodajemy jajko, przyprawy, otręby i bułkę tartą. mieszamy. Odrywamy po kawałku masy i formujemy klopsiki. Odstawiamy na talerz posypany bułką tartą, dzięki temu nie będą się kleić.

    Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy. Smażymy na oleju, aż cebula się zeszkli. Zalewamy pomidorami, dodajemy koncentrat, srirachę i zioła. Dusimy pod przykryciem 10-15 minut. Wyjmujemy zioła, doprawiamy. Sos można zmiksować na gładko, lub zostawić z kawałkami warzyw.

    Do sosu wkładamy klopsiki. Gotujemy ok 15 minut, co jakiś czas obracając.
  • Klopsy rybne w pomidorowo-ziołowym sosie 2. Klopsiki podajemy z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Pomidory w puszce Ryż Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować