Klopsy na kapuście z pieczarkami i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone włożyć do miski,dodać jajko,suszony czosnek i cebulę,bułkę tartą oraz sól i pieprz do smaku dokładnie wymieszać.
Z masy uformować 6 okrągłych kul.
2.Kiszoną kapustę dobrze odcisnąć z wody i posiekać.
Pieczarki oczyścić i pokroić w półplasterki,cebulę i czosnek obrać,posiekać.
Na patelni rozgrzać olej dodać cebulę i czosnek i zeszklić.
Następnie dodać pieczarki i smażyć,aż woda z grzybów odparuje.
Na końcu dodać kapustę,tymianek,sól i pieprz do smaku,smażyć około 10 minut.
3.Pokrojonego w krążki pora przesmażyć na patelni na oleju.
Dodać masło i mąkę,następnie zalać mlekiem i gotować na wolnym ogniu około 5 minut(aż masa zgęstnieje)doprawić sola i pieprzem do smaku.
4.Na dnie naczynia do zapiekania rozłożyć farsz,ułożyć mięsne kule
i zalać przygotowanym sosem.
wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec 25-30 minut.
Komentarze